lunes, 7 de octubre de 2013

Participació a Ciencia en Acción

Durant el passat cap de setmana, 6 treballs tutoritzats han presentat el seu contingut a la XIV Ciencia en Acción (>>) que va tenir lloc al Bizkaia Aretoa, a Bilbao.

Després d'una setmana a Mollina, el divendres dia 4 vaig arribar cap a les 19 h al lloc del certamen, coincidint amb la seva inauguració.

La Mar i la Raquel al seu estand
Dels treballs seleccionats, un d'ells "Camp visual i visió binocular", de la Mar i la Raquel, de l'Escola Salesiana "Mare de Déu dels Dolors", ja va fer la seva presentació a la categoria de "Física en Sociedad". Segons les pròpies autores va anar força be.Van visitar força gent l'estand, principalment escoles.

Pel que respecta a la resta de projectes, es van muntar els diferents estands per a la presentació del dissabte.

Una vegada finalitzada la inauguració, les famílies van anar amb els seus fills/filles a sopar. Nit lliure.

Un moment de l'explicació del grup davant el jurat
El dissabte dia 5 va ser el dia central del certamen. La majoria del conjunt de modalitats presents a Ciencia en Acción van presentar els seus treballs, entre visitants i el jurat que passava. En relació amb els meus, el següent a fer-ho va ser el treball "Proyecto V.S.T." de la Carla, la Irene i el Víctor, del Club de Ciències "EUREKA" de l'INS Argentona, en la categoria de "Ciencia, Ingeniería y Valores". Va ser una presentació força positiva i que va interessar al jurat, que va participar directament de l'invent que presentaven per a persones amb discapacitat visual.

Posteriorment, va ser hora dels tres treballs de la categoria "Aula de Biología". El jurat es va sorprendre per presentar-los, a més que estaven un seguit de l'altres. Van presentar, per aquest ordre, l'Arnau i l'Aina amb el treball "Alcohol y complejidad celular", l'Estel amb "El cancer a lo largo de la vida" (aquests dos de l'INS El Vern, de Lliçà de Vall), i la Nàdia i la Paula amb "La celiaquía: una enfermedad escondida" del Club de Ciències "EUREKA" de l'INS Argentona. Aquestes presentacions també van ser de l'interès del jurat, donat que combinaven aspectes experimentals amb la realitat de les persones, ciència i societat, en definitiva. Un dels objectius d'aquests treballs era apropar la temàtica dels mateixos a la docència mitjançant la creació d'una sèrie de fitxes a mode de pràctica de laboratori, tant per l'alumnat com pel professorat (amb la corresponent correcció).

Presentació del treball de l'Aina i l'ArnauPresentació del treball de la Nàdia i la Paula
Finalment, el conjunt de presentacions va finalitzar a la tarda amb la categoria "Adopta una Estrella, Investiga en astronomia", amb un nivell molt alt en el conjunt de participants. Aquests van escoltar, via Skype, a d'altres investigacions provinents d'Hispanoamèrica.

L'Arianna i la Natàlia van presentar un treball de temàtica força arriscada com és el cas dels forats negres, i titulat "Agujeros negros. Materia, espacio y tiempo en el universo". Donada aquesta temàtica, força diferent de la tradicional en aquesta categoria, va ocasionar la creació d'un diàleg força interessant entre nosaltres i el jurat. Posteriorment, van explicar el projecte a la Premi Nobel Jocelyn Bell i ens vam fer una foto de grup amb tots i totes les participants d'"Adopta una Estrella".

Exposició de la Natàlia i l'AriannaParticipants d' "Adopta una Estrella"

L'Aina i l'Arnau durant la seva explicació
en els premis "Ágora"
A partir d'aquest moment, la presentació dels diferents treballs va ser de cara als participants, públic i/o familiars que estaven a la fira.

De totes formes, vam tenir la sorpresa agradable que dos treballs de l'àrea de Biologia van ser guardonats amb els premis "Ágora" que implica, a més del diploma, presentar-los en públic. Tot una gran repte per a l'Estel amb el seu treball "El cancer a lo largo de la vida" i de l'Aina i l'Arnau amb l'estudi "Alcohol i complejidad celular". Cap a les 20 h es va finalitzar amb el desmuntatge dels estands.


Finalment, diumenge va ser el gran i esperat dia. Tot va començar amb la conferència que va donar la Joselyn Bell sobre el descobriment que li va permetre rebre el Premi Nobel l'any 1973 pel descobriment dels púlsars l'any 1967. Va ser una presentació en anglès, magnífica i plena de valors acadèmics, barrejant els conceptes tècnics amb d'altres més curiosos, tot amenat per moments dinàmics, de tècniques teatrals i visuals. Només una paraula: magnífic!!

Posteriorment, cap a les 11 h va començar la cloenda i entrega de guardons. Es va començar per aquells associats a empreses. Els grans nervis van començar quan es van fer els primers títols dels treballs presentats a Ciencia en Acción y a Adopta una Estrella. La sala estava entre el silenci i l'expectació.

Recollida de la Mención de Honor "Física en Sociedad"
La categoria inicial, "Física en Sociedad" també era la del treball de la Mar i de la Raquel. Aquí va venir la primera gran alegria, amb una merescuda "Mención de Honor" i que donava cloenda a tota la gran feina que aquest grup de dues noies ha fet al llarg de l'any amb el punt culminant de la seva participació a l'Expo Science International a Abu Dhabi. L'excitació del grup anava creixent amb les possibilitats de la resta de treballs.

La segona gran notícia no va trigar en arribar ja que la següent modalitat a ser llegida va ser "Ciencia, Ingeniería y Valores". La introducció del treball va crear una gran expectativa, però en sentir els termes "discapacitat visual", tot el grup va fer un salt i es va emocionar moltíssim. Un altre guardó per a la Carla, la Irene i el Víctor, i la seva sensibilitat vers les persones cegues. També una gran cloenda a tot l'any de feina que va ser acompanyat pel premi rebut a Madrid.

Sense temps a pair aquest guardó, va arribar la tercerca categoria, "Laboratorio de Biologia". Nova agradable notícia. La Nàdia i la Paula van aconseguir una altra "Mención de Honor". Després dels dos premis "Ágora", tots els treballs de l'àrea de Biologia van tenir algun reconeixement.

La Irene, el Víctor i la Carla, en la recollida del
Primer Premi a la modalitat "Ciencia, Ingeniería y Valores"
La Paula i la Nàdia, recollint la Mención de Honor
a la modalitat "Laboratorio de Biología"
Ara només quedava per sortir, del nostre grup, els guardons d' "Adopta una Estrella". Una mica de tranquil·litat, amb el temps passant molt poc a poc, fins que van arribar. Vist el nivell, les possiblitats hi eren, però vam ser realistes. L'Arianna i la Natàlia van fer una exposició molt bona i, encara que no van tenir cap guardó, es van quedar amb la gran experiència viscuda.

Tot va finalitzar amb una foto de grup amb els diferents guardons, amb molta alegria d'haver treballat amb un grup irrepetible.

Moltíssima sort en el vostre futur, que segur serà brillant, i felicitats per la vostra feina!


Grup Ciencia en Acción 2013.
Drets: Paula, Clara, Arianna, Irene, Natàlia i Aina.
Primera filera: Estel, Nàdia, Arnau, Víctor, Raquel i Mar